Συμβουλές για οικονομική και ιδανική ανακαίνιση σπιτιού

Οι εργασίες ανακαίνισης σε παλαιά διαμερίσματα έχουν αυξηθεί τον τελευταίο καιρό και η ζήτηση για τις συγκεκριμένες υπηρεσίες έχει απογειωθεί, όπως λένε οι ειδικοί του κλάδου.

Στην Ελλάδα χιλιάδες σπίτια είναι παλαιά και οι ιδιοκτήτες τους στρέφονται στην ανακατασκευή τους προκειμένου να δώσουν παράταση ζωής.

Το κόστος σε σχέση με την αγορά ενός σπιτιού είναι προφανώς πολύ χαμηλό ενώ μια καλή ανακαίνιση από ένα εξειδικευμένο συνεργείο, από μια οργανωμένη εταιρεία, μπορεί να δώσει τεράστια υπεραξία στην περιουσία σας.

Όμως, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να ξέρουν ορισμένα «μυστικά» προκειμένου να κάνουν καλές και οικονομικές ανακαινίσεις.

Δεν είναι απαραίτητο να δοθεί μια περιουσία για να γίνει η ανακαίνιση. Χρήσιμες συμβουλές από τους ειδικούς μπορούν να δώσουν πολύ καλές απαντήσεις στο αν τελικά μια ανακαίνιση θα κοστίσει ακριβά.

Αλλωστε, αλλάζουμε το σπίτι μας είτε για να αισθανόμαστε καλύτερα που μένουμε εκεί είτε για να του δώσουμε υπεραξία, πουλώντας ή ενοικιάζοντάς το. Οπότε, με μια καλή προσπάθεια μπορούμε να «απογειώσουμε» το ακίνητό μας.

Απευθυνθείτε σε Εταιρεία Ανακαινίσεων και όχι σε μεμονωμένους μάστορες

Μία ανακαίνιση χρειάζεται εργασίες από πολλά συνεργεία για να ολοκληρωθεί, πολλές φορές μάλιστα αυτές οι εργασίες πρέπει να γίνονται παράλληλα. Αν δεν υπάρχει καλή συνεννόηση ανάμεσα στα συνεργεία, είναι σίγουρο ότι θα επικρατήσει ένα χάος το οποίο και με τη σειρά του θα καθυστερήσει το project και θα ανεβάσει το κόστος του. Μία εταιρεία ανακαινίσεων έχει τα δικά της συνεργεία και θα αναλάβει αυτή το συντονισμό του έργου έτσι ώστε να γίνει σωστά και αποτελεσματικά. Επιπλέον, το κόστος των συνεργείων της επιχείρησης περιλαμβάνεται στη προσφορά που θα σας γίνει και δεν βασίζεται στον χρόνο εργασίας, όπως συμβαίνει με τα μεμονωμένα συνεργεία.

Επισκεφθείτε πολλές Εταιρείες Ανακαινίσεων

Ένα λάθος που κάνουν πολλοί είναι να εμπιστεύονται κυριολεκτικά την πρώτη εταιρεία ανακαινίσεων που θα τους συστήσει κάποιος ή που θα βρουν μετά από μια αναζήτηση στη Google. Αυτό είναι μεγάλο λάθος, ειδικά αν πρόκειται για κάποια μεγάλη σχετικά πόλη. Όσο πιο μεγάλη η πόλη τόσο πιο μεγάλος και ο αριθμός των επιχειρήσεων του είδους σε αυτή και όσο περισσότερες οι επιχειρήσεις, τόσο μεγαλύτερος και ο ανταγωνισμός. Με απλά λόγια, είναι πολύ πιθανό να σας γίνουν προσφορές με μεγάλη διαφορά στο ύψος τους. Όσο περισσότερες εταιρείες επισκεφθείτε τόσο πιθανότερο θα είναι να βρείτε την ιδανική προσφορά για σας.

Μην το παρακάνετε με τα υλικά

Τα υλικά είναι ένα μεγάλο κομμάτι του κόστους μίας ανακαίνισης και καλό θα ήταν να μην το παρακάνετε με αυτά. Δεν εννοούμε φυσικά ότι δεν θα πρέπει να αγοράσετε πολλά πλακάκια ή είδη υγιεινής, απλά ότι καλό θα ήταν να κάνετε κάποιους συμβιβασμούς όσον αφορά την ποιότητα και την εμφάνιση. Όσο πιο περίτεχνο το πλακάκι, τόσο και πιο ακριβό και το ίδιο ισχύει και για άλλα είδη υγιεινής. Εδώ να σημειώσουμε ότι οι εταιρίες ανακαίνισης προσφέρουν και αυτές υλικά και μάλιστα το κόστος τους περιλαμβάνεται και στη τιμή. Καλό θα ήταν λοιπόν να εμπιστευθείτε τα υλικά μίας εταιρίας και να μην δοκιμάσετε να τα αγοράσετε μόνοι σας νομίζοντας ότι έτσι θα γλυτώσετε χρήματα.

Δεν είναι ανάγκη να κάνετε ολική ανακαίνιση

Εννοείται ότι η πλήρης ανακαίνιση είναι και η ποιο ακριβή, αλλά δεν είναι ανάγκη μία ανακαίνιση να είναι πλήρης για να ανανεωθεί ένα σπίτι. Η πλήρης ανακαίνιση είναι μία λύση που συνήθως εφαρμόζεται σε πολύ παλιά σπίτια ή γενικά σε σπίτια που είναι σε άσχημη κατάσταση. Πολλές φορές η αλλαγή στο σαλόνι ή το μπάνιο είναι αρκετή για να αλλάξει ο «αέρας» του σπιτιού.

Επενδύστε στα χρήσιμα δωμάτια

Αρκετά συχνά, οι άνθρωποι όταν πραγματοποιούν ανακαινίσεις, δεν αναλογίζονται σωστά κάποια πράγματα, κάτι το οποίο στο τέλος έχει ως αποτέλεσμα να μην έχουν επενδύσει στους χώρους που θα έπρεπε. Συγκεκριμένα, δωμάτια όπως το σαλόνι, η κουζίνα και το μπάνιο, είναι σημαντικό να μην χάνουν τη λειτουργικότητα τους καθώς αποτελούν το πυρήνα μιας κατοικίας. Όταν κάνετε μια αλλαγή, δώστε περισσότερο σημασία σε αυτούς τους χώρους, διότι αν δε μπορείτε να νιώθετε άνετα και οι χώροι αυτοί παρουσιάζουν διάφορα προβλήματα, θα αναγκαστείτε να περνάτε το χρόνο σας σε κάποιο υπνοδωμάτιο ή στο γραφείο. Αυτό μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη ποιότητα της καθημερινότητας σας. Επίσης, η ανακαίνιση βασικών χώρων, όπως η κουζίνα και το σαλόνι, θυμηθείτε ότι μπορεί να ανεβάσει την αξία του σπιτιού.

Ορίστε το Βudget

Είναι σημαντικό να ορίσετε και να συζητήσετε με τους ειδικούς για το ποσό, το οποίο μπορείτε να διαθέσετε. Αυτό θα σας βοηθήσει να νιώθετε παραπάνω ασφάλεια. Επίσης, μέσα στο ποσό αυτό θα πρέπει να συνυπολογιστούν και κάποια χρήματα, τα οποία καλό θα είναι να τα προσθέσετε διότι πάντα μπορεί να βρεθείτε αντιμέτωποι με απρόοπτα. Μην ξεχνάτε ότι πολλές από τις ζημιές στις ανακαινίσεις, οι τεχνικοί τις ανακαλύπτουν κατά τη διάρκεια των εργασιών, καθότι μερικές είναι κρυφές. Επομένως, αν υπολογίσετε λίγα παραπάνω χρήματα για αυτό το ενδεχόμενο, θα είστε καλυμμένοι σε περίπτωση δυσάρεστων καταστάσεων.

Σωστή οικονομική διαχείριση χώρων

Εφόσον έχετε ορίσει το budget, το επόμενο βήμα είναι να προσέξετε, ώστε να μην σπαταλήσετε χρήματα σε λάθος πράγματα. Αν πρέπει για παράδειγμα να αγοράσετε νέες συσκευές στη κουζίνα, ή είδη υγιεινής στο μπάνιο, τότε εξισορροπήστε το κόστος αυτό, επιλέγοντας πιο οικονομικά αντικείμενα σε άλλα δωμάτια. Αντίθετα, μην χαλάσετε πάρα πολλά χρήματα σε εργασίες μικρότερης λειτουργικής αξίας, όπως ο ελαιοχρωματισμός ενός τοίχου, διότι μετά ίσως να μην μπορείτε να επενδύσετε σε άλλα πιο σημαντικά, όπως η τοποθέτηση ξύλινων δαπέδων, ή η αντικατάσταση μιας σπασμένης λεκάνης. Βρείτε τη χρυσή τομή, με την οποία δε θα χάσετε από την αξία του σπιτιού.

Επιλέξτε το κατάλληλο συνεργείο

Μην κάνετε βιαστικές κινήσεις και μην προβείτε σε μια γρήγορη και αβέβαιη επιλογή προσωπικού. Ενώ κάτι τέτοιο μπορεί να σας γλιτώσει χρόνο, ίσως αργότερα σας κοστίσει σημαντικά. Είναι καλύτερο να επενδύσετε και να αφιερώσετε κάποιες ώρες, προκειμένου να κάνετε την έρευνα σας και να βρείτε το κατάλληλο συνεργείο. Μπορείτε να βρείτε επίσης προσφορές, να συγκρίνετε τιμές μεταξύ διάφορων επαγγελματιών και έτσι να καταλήξετε στη καλύτερη λύση, ανάλογα φυσικά και με τον προϋπολογισμό σας. Αν θέλετε, μπορείτε να ζητήσετε ακόμη και να δείτε φωτογραφίες από προηγούμενες δουλειές, του συνεργείου που θα επιλέξετε.

Αφήστε μια ελεύθερη ζώνη στο σπίτι

Είναι αναμενόμενο ότι κατά τη διάρκεια της ανακαίνισης, ενδεχομένως δε θα έχετε την άνεση που είχατε πριν. Ωστόσο, είναι σημαντικό να ορίσετε ένα συγκεκριμένο μέρος τους σπιτιού, στο οποίο δε θα πραγματοποιηθούν εργασίες και θα μπορείτε να περνάτε εκεί τις ώρες για να ξεκουράζεστε. Ειδικά αν το σπίτι κατοικείται από οικογένεια, φροντίστε να υπάρχει ένας χώρος, ο οποίος να είναι έστω λειτουργικός. Μεταφέρετε όλα τα αντικείμενα ή τις συσκευές, τις οποίες χρειάζεστε άμεσα για την καθημερινότητά σας στη συγκεκριμένη ελεύθερη ζώνη που ορίσατε, ούτως ώστε να μπορείτε να φάτε, να χαλαρώσετε και να έχετε όσα απαιτούνται για μια ομαλή διαβίωση.

7 σύντομα χρήσιμα Tips

  • Αν το σπίτι σας είναι μικρό, αποφύγετε τα έντονα και βαριά χρώματα. Προτιμήστε ανοιχτές και ζωηρές αποχρώσεις για να δώσετε βάθος στο χώρο.
  • Μη ξεχνάτε ότι ένα σπίτι πρέπει να έχει συνοχή, προκειμένου να μη δημιουργείται οπτικό χάος. Η αρμονία στους χώρους, επιτυγχάνεται επιλέγοντας ένα συγκεκριμένο στυλ ανακαίνισης και διακόσμησης.
  • Τοποθετείστε καθρέφτες σε διάφορα δωμάτια του σπιτιού, κυρίως στα πιο μικρά, για να κάνετε τον χώρο να φαίνεται πιο ευρύχωρος δημιουργώντας την οπτική ψευδαίσθηση του βάθους.
  • Επιλέξετε πιο έξυπνα έπιπλα, όπως αναδιπλούμενα τραπέζια ή εντοιχισμένα ράφια και ντουλάπια. Έτσι, θα έχετε ταυτόχρονα αρκετό χώρο στο σπίτι, αλλά και αρκετό αποθηκευτικό χώρο προκειμένου να φυλάσσετε διάφορα πράγματα.
  • Προσθέστε φυσικά στοιχεία στους χώρους. Τα φυτά έχουν την ιδιότητα να μας χαλαρώνουν. Ταυτόχρονα, προσδίδουν ζωντάνια και φρεσκάδα ακόμα και σε μικρούς χώρους.
  • Αν το μπάνιο σας είναι μικρό, εφαρμόστε ανοιχτά χρώματα στα πλακάκια και επιλέξετε εντοιχισμένα είδη υγιεινής, γλιτώνοντας πολύτιμο χώρο.
  • Δώστε έμφαση στη διακόσμηση όλου του σπιτιού, τοποθετώντας πίνακες σε μεγαλύτερους τοίχους αλλά και διακοσμητικά στοιχεία στο σαλόνι ή το υπνοδωμάτιο.

Πηγή: tanea.gr